Aladağ nerede? Aladağ ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Aladağ hangi ilçeye bağlı?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, AdanaSarsıntı birçok yerde hissedildi. Adana Türkiye’nin Aladağ ilçesi merak edildi. Peki, Aladağ nerede? Aladağ ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Aladağ hangi ilçeye bağlı? Detaylar burada…
ALADAĞ NEREDE?
Aladağ, Adana ilinin bir ilçesidir.
Nüfus: 15.855
Alan: 1.347 km²
ALADAĞ İLÇESİNİN NÜFUSU NE KADARDIR?
Adana ili Aladağ ilçesinin nüfusu 15.855’dir.
ALADAĞ HANGİSİ İLE BAĞLANTILIDIR?
Aladağ, Adana ilinin bir ilçesidir.
Doğusunda Kozan ilçesi, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı ilçeleri, batısında Pozantı ilçesi ve kuzeyinde Niğde ve Kayseri illeri bulunmaktadır. Yüzölçümü 1.347 km², nüfusu 2020 nüfus sayımına göre 15.998’dir.
İlçe merkezi Aladağ ilçesidir. Daha önce Karsanti adıyla Karaisalı’ya bağlı olan ilçe, 1987 yılında ilçe olmuştur. İlçenin kuzeyinde Toros Dağları’nın Aladağlar denilen bölümü yer alır. İlçe adını bu dağlardan almaktadır. İlçe coğrafi olarak dağlık bir bölgede olduğu için tarımda verimlilik düşüktür. 6360 sayılı kanunla büyükşehir ilçe belediyesine dönüştürülen ilçede 31 mahalle bulunmaktadır.
Turizm açısından en ünlü yerleri; Akören Kilisesi, Meydan Kalesi, Küp Şelalesi, Liderin Çardağı, Ağacakise Anıt Ağacı, Simit Şelalesi, Eğner, Kapuzbaşı Şelalesi, Mazılık Ören Kalesi, Posyağbasan Kalesi, Sandıklı suyu ve Acı su.
köken bilimi
Aladağ’ın eski adı Karaköy olup, 1973 yılında Karsanti olarak değiştirilmiştir. Burası 1987 yılında ilçe merkezi olunca bugünkü adını almıştır. Bu isim Toros Dağları’nın Aladağlar denilen bölümünden gelmektedir. Antik çağlarda Anadolu’da konuşulan Luvi dilinden geldiği sanılan Karsanti isminin Osmanlı Devleti kayıtlarında Karsandı olarak geçmektedir. Karaköy ismi de geçmektedir.
tarih
Antik bir yerleşim yeri olduğu bilinen Aladağ, Hitit, Roma ve Bizans egemenliklerinin ardından Selçuklu Hanedanlığı döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmış. 1360’lı yıllarda Ramazanoğulları Beyliği’ne, Yavuz Sultan Selim devrinde ise Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. 1973 yılında şehirde bir belediye teşkilatı kurulmuştur. 1987 yılında aynı adı taşıyan ilçenin merkezi olmuştur.