Gazze Sağlık Bakanlığı: Ölü sayısı 7 bini aştı
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasının ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısı 7 bini aştı. Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre en az 7 bin 28 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık, hayatını kaybedenlerin 2 bin 913’ünün çocuk olduğu bilgisini paylaştı.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda 1.400’e yakın İsrail vatandaşı hayatını kaybetmiş, 200’den fazla kişi ise rehin alınmıştı. Hamas şu ana kadar dört rehineyi serbest bıraktı: iki ABD vatandaşı ve iki İsrail vatandaşı.
Hava operasyonlarını sürdüren İsrail’in kara operasyonu konusunda nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. ABD’de dün yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, İsrail’in ABD ile anlaşarak kara operasyonunu ertelediğini iddia etti. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün akşam yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında kara operasyonunun hedefinin devam ettiğini duyurdu. Netanyahu’nun açıklamasının ardından bu sabah bazı İsrail askerlerinin dün gece nokta operasyonları için Gazze Şeridi’ne girdiği bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki nokta operasyonlarının “sonraki savaş dönemlerine hazırlık” olduğu belirtildi.
Maliki’den “kapsamlı ateşkes” talebi
Uluslararası toplum tarafından tanınan ve Batı Şeria’yı kontrol eden Filistin Özerk Yönetimi de İsrail’i eleştirerek ateşkes çağrısında bulundu. Filistin Özerk Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, İsrail’i “tek taraflı saldırganlık”la suçladı ve İsrail’in Gazze Şeridi’nde “kan davası” sürdürdüğünü belirtti. Lahey’de konuşan Maliki, bölgede acil ihtiyaç duyulan insani yardımın geçişini sağlamak için İsrail’den kapsamlı bir ateşkesi onaylamasını talep etti.
Ortadoğu’daki gerilim bugün AB Başkanlar Zirvesi’nde tartışılacak. Reuters’e göre AB liderleri, çatışmaların durdurulması ve yardım malzemelerinin Gazze’ye geçişini sağlamak için “insani koridorlar” oluşturulması çağrısında bulunacak. Filistinli yetkili El Maliki ise kapsamlı bir ateşkesin gerekliliğini vurgulayarak, bombardımana kısa süreli ara verilmesinin “kabul edilemez” olduğunu, böyle bir ara verilmesinin su ve elektrik tesislerinin yeniden kurulması için yeterli olmadığını belirtti. .
Gazze’de akaryakıt krizi: Acil servisler durma noktasına geldi
Bu videoyu görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videosunu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün
Fahrettin Koca’dan DSÖ’ye çağrı
Öte yandan birçok insani kuruluş, Gazze’ye akaryakıt ulaştırılmaması halinde hastanelerin kapanacağı, kanser ve diyaliz hastaları gibi birçok hastanın hayati tehlikeyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.
Konuyla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü’ne mektup gönderen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Masum sivillerin hayatını kaybettiği, çocukların yaralandığı Gazze için yapabileceklerinizin yapılamayacağını ifade etmek isterim. Sağlık hizmetlerine ulaşmanın bugüne kadar yaptıklarınızdan çok daha fazlası olduğuna yürekten inanıyoruz.”
Koca, mektubunda, “Yaralı ve kanser tedavisi tamamlanamayan çocuklara sağlık hizmeti verebilmek için önümüze çıkan engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Ve elbette bu kurumun da büyük bir umutla bekliyoruz. Üyesi olduğumuz Türkiye bunun çok ötesinde gücünü acilen ortaya koyacaktır.”
rtr,AFP,DW/BÖ,BK
DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?